Tämä artikkeli on yli kaksi vuotta vanha ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa.

Miten paljon varaan rahaa digimarkkinointiin? Tätä monet markkinointipäättäjät ja in-house-tekijät miettivät kuumeisesti. Vastaus ei kuitenkaan ole aina yksiselitteinen. Kokosimme blogitekstiin muutaman käytännön vinkin auttamaan budjetoimaan viisaammin digimarkkinoinnin tulevat panostukset, keskittyen tässä blogitekstissä etenkin Facebook- ja Instagram-mainontaan sekä Google Ads -mainontaan.

Digimarkkinoinnin budjetointi perinteistä mainontaa joustavampaa

On ensinnäkin hyvä huomioida, että digimarkkinoinnin maailmassa ei tarvitse sitoutua etukäteen kymmenien tuhansien eurojen kampanjoihin, kuten esimerkiksi perinteisessä printti- tai TV-mainonnassa. Mainostamisen voi aloittaa pienemmillä summilla digikanavissa, ja kulutusta voi säädellä jopa päiväkohtaisesti. Mainonnan tavoitteena on lopulta tuoda sinulle ostavia asiakkaita sekä luoda kestäviä asiakassuhteita. 

Ideaalitilanteessa mediabudjetin nostaminen tuo yrityksellesi yhä enemmän ostavia asiakkaita ja siten saavutat kasvua. Verkossa tapahtuva mainonta on suoraviivaisemmin mitattavaa kuin perinteisemmät mainostustavat, joten yritykselläsi on myös matalampi kynnys lähteä kasvattamaan panostuksia. Perinteisempiin kanaviin verrattuna yrityksesi ei tarvitse maksaa etupainotteisesti suuria summia budjeteista tai työstä. Mitattavuuden avulla näet lähes reaaliajassa, mikäli markkinointipanostukset toimivat haluamallasi tavalla. 

Mistä aloittaa budjetin suunnittelu?

Kaikki alkaa tavoitteista. Määrittele yrityksesi markkinoinnin päätavoite. Tavoitteletko esimerkiksi verkkokauppamyynnin kasvattamista vai onko tavoitteenasi saada enemmän myynnillisiä yhteydenottoja joko kuluttajilta tai yrityksiltä? Mieti myös realistinen tavoite vuositasolle ja pilko se siten pienempiin osiin jokaiselle kuukaudelle. Vertaa asettamaasi tavoitetta markkinoinnin nykytasoon ja rahallisiin panostuksiin. 

Myynnillisesti suuremmat tavoitteet vaativat luonnollisesti enemmän rahallisia investointeja mainontaan, vaikkakin budjetin suuruus ei ole ainoa onnistumiseen vaikuttava tekijä. Liian suurella mediabudjetilla saatat maksaa turhan kallista hintaa konversioista tai näyttökerroista väärille kohderyhmille, toisaalta taas liian pienellä budjetilla saatat rajoittaa mainonnan näkyvyyden lähes olemattomiin ja jätät hyödyntämättä Google- tai some-mainonnan tekoälyn tuomat edut. Budjetointiin on myös hyvä varata liikkumavaraa hiljaisemmille tai kiireisemmille sesongeille.  

Erota mainoksiin käytettävä mediabudjetti työn kustannuksista

Tässä blogitekstissä keskitytään enimmäkseen mediabudjetin määrittelyyn. Mediabudjetin lisäksi mainonnan suunnitteluun ja toteutukseen on syytä varata euroja. Tekipä mainonnan itse tai käyttipä ulkoista kumppania, on silläkin aina oma kustannuksensa. Luonnollisesti mainonnan toteutuksessakin pätee samanlaiset lainalaisuudet kuin muissakin hinnoitteluun liittyvissä seikoissa. Halvalla on vaikea saada hyvää. Välttämättä yrityksen ei tarvitse palkata maan kalleinta toimistoa tekemään mainontaa, tärkeintä löytyy yrityksen kokoon, tavoitteisiin ja tarpeisiin nähden sopivan oloinen kumppani.   

Kuinka paljon minun kannattaa budjetoida Google-mainontaan? 

Google-mainonnalla voit tavoittaa tehokkaasti henkilöt, joilla on selkeä tarve olemassa ja jotka etsivät tuotteitasi ja palveluitasi. Ennen kuin olet budjetoinut tietyn summan Google-mainontaan, on hyvä pohtia, haetaanko yrityksesi tuotteita tai palveluita Googlesta. Tutki myös millä hauilla kilpailijasi mainostavat Googlessa ja miten yrityksesi voi tarjota parempia hakutuloksia kuin kilpailijasi. 

Avainsanatutkimuksella dataa hakumääristä sekä budjettisuosituksista

Google-mainonnan suunnitelma kannattaa aloittaa aina avainsanatutkimuksesta. Sen avulla saat tärkeää tietoa siitä, kuinka paljon ihmiset hakevat keskimääräisesti tuotteitasi tai palveluitasi. Hakumäärät auttavat myös budjetin hahmottamisessa. Voit tehdä alustavia laskelmia siitä, miten paljon budjettia vaatii saada esimerkiksi 1, 100 tai 1000 kävijää sivustollesi tietyn avainsanan kautta. Alla olevassa esimerkissä haulla “koiranruoka” 100 kävijän saaminen sivuille maksaa keskimäärin 77 € – 200 € (klikkausten määrä x hintatarjous = arvio vaaditusta budjetista).

Avainsanatutkimus auttaa hahmottamaan kuukausittaista hakuvolyymia sekä ennustaa mainosklikkauksen keskimääräisen hinnan.

Laadukkaampaa dataa saat silloin, kun Google Ads -mainonta on päällä, sitä on pyöritetty jo joitakin kuukausia ja näet konkreettisesti miten paljon, millä hinnalla ja millä hakutermeillä mainoksesi saavat klikkauksia sivustollesi. Lisäksi näet mainostililtä, kuinka paljon budjettia mainostili tarvitsee jotta mainoksesi näkyvät jokaisen avainsanaan sopivan Google-haun yhteydessä. Alla olevassa esimerkissä tietyn kampanjan alaisuudessa olevat avainsanat menettävät keskimäärin 30.59% kaikista ensimmäisen sivun ylälaidan näyttökerroista pelkästään rajoitetun budjetin takia. 

Psst. Jos haluat selvittää sopivan budjetin Google Ads -tilillesi, auditoimme mielellämme Google Ads -tilisi maksutta 🤩 Laita meille viestiä täältä!

Google Ads-mainonnan hintatarjousstrategioilla lisää älyä budjetointiin

Google on nykyään äärimmäisen fiksu, ja se tarkoittaa mainonnan toteutuksen kannalta sitä, että Googlen dataa ja tekoälyä kannattaa hyödyntää mahdollisimman paljon, myös mainonnan budjetoinnissa.  

Jos pystyt laskemaan verkkokaupallesi (tai tietyille tuotteille) keskimääräisen asiakkaan hankinnan kustannuksen (eli digimarkkinoinnin termein CPA eli Cost Per Action tai konversiohinta), voit siten laskea Google-mainonnalle mainonnan tavoitetuottosuhteen eli ROASin (Return On Ad Spend). Edellämainittuja laskelmia hyödyntäen pystyt määrittämään halutun tuottosuhteen mainostamille tuotteillesi. Tämä antaa hyvää liikkumavaraa kysynnän heilahtelulle, sillä asettamasi ROAS-tavoite rajoittaa itse budjetin määrän sijasta mainonnan näkyvyyttä. ROAS-tavoite mahdollistaa myös verkkokauppasi kannattavan kasvun mahdollisuudet mainonnan näkökulmasta. 

Jos puolestaan tavoittelet mainonnalla yhteydenottoja eli tarjouspyyntöjä, varauksia tai liidejä, on suuri etu jos pystyt laskemaan keskimääräisen asiakashankinnan kustannuksen.  

Kartoita yrityksesi myyntiprosessi yhteydenoton jättämisestä itse palvelun tai tuotteen ostoon. Kuinka monta prosenttia yhteydenotostasi päätyy lopulliseksi kaupaksi? Niin liiketoiminnan kuin myös mainonnan budjetoinnin kannalta on tärkeää määrittää summa, jonka olet valmis maksamaan yhteydenotosta. Tätä voit edelleen hyödyntää mainonnassa asettamalla CPA-tavoitteen (Cost Per Action) mainontaan joustavammalla budjetilla. Voit lisäksi määrittää jokaiselle eri tavoitteelle eli konversiopisteellesi (esimerkiksi oppaan lataus taikka webinaariin ilmoittautuminen) eri arvot, jolloin mainonnan toteutuksessa voidaan keskittyä yrityksellesi arvokkaimpiin konversiohin. 

Kuinka paljon minun kannattaa budjetoida Facebook- ja Instagram-mainontaan? 

Facebook- ja Instagram-mainonnalla eli lyhyemmin some-mainonnalla voit herättää tuotteiden tai palveluiden kiinnostusta uudelle yleisölle tai kehottaa tietyn toimenpiteen tekemiseen tutulle yleisölle, kuten sivuvierailijoille. 

Budjettiin vaikuttavat isosti some-mainonnalle asetetut tavoitteet. Jos tavoitteenasi on kasvattaa myyntiä, vaatii se yleensä enemmän budjettia kuin edullisemman näkyvyysmainonnan tekeminen.

Jos olet verkkokauppias, haluat todennäköisesti tehdä konversiotavoitteista mainontaa. Tällöin Facebook pyrkii näyttämään mainoksia sellaisille henkilöille, jotka se tulkitsee potentiaalisimmiksi ostajiksi. Facebook kuitenkin tarvitsee dataa löytääkseen nämä parhaat yleisöt, joten on tärkeää, että kampanjasi saavat tarpeeksi haluamasi konversioita. 

Mikä sitten on tarpeeksi? Facebook suosittelee saamaan vähintään 50 konversiota viikossa mainosjoukkoa kohden. Tästä puolestaan voi laskea suuntaa minimibudjetille: Jos kampanjasi on optimoitu ostoille ja yhden oston hinta on 5 €, tarkoittaisi se 35 € päiväbudjettia per mainosjoukko. Viikkotasolla puhuttaisiin näin ollen 250 eurosta. 

Usein meiltä kysytään järkevästä vähimmäissummasta, jolla Facebook-mainontaa kannattaa lähteä tekemään. Absoluuttinen minimibudjetti on päivässä 1 €/mainosjoukko eli muutamalla kympillä kuukaudessa on siis mahdollista saada mainontaa pyörimään, mutta on eri asia, saako sillä vielä tuloksia. Parhaiten Facebook-mainonnan saa valjastettua käyttöönsä reilummalla budjetilla.

Mediabudjetin suuruudesta Facebookissa voit lukea laajemmin tästä blogipostauksesta.

Mittaa, kehitä ja budjetoi uudelleen 

Kun haluat mitata markkinoinnin onnistumista, mittaa aina jotain konkreettista, kuten verkkokauppamyyntiä tai yhteydenottojen määrää. Eri avainmittareiden avulla saat tärkeää tietoa siitä, mitkä markkinointitoimenpiteet tuottavat parhaiten tuloksia. Mittaa ja seuraa aktiivisesti, mistä kanavista asiakkaasi ostavat ja investoi parhaiten toimiviin kanaviin lisää. Toista sama aina uudelleen. 

Pyri myös tunnistamaan kasvun kannalta mahdollisia pullonkauloja. Jos ihmiset eivät osta verkkokaupastasi, on hyvä keskittyä ostoprosessin helppouteen ja kampittaa ajoissa mahdolliset kipukohdat, jotka ovat esteenä ostamiselle. 

On tärkeää kuitenkin keskittyä yksittäisen mainoskanavan sijasta liiketoiminnan kokonaistulosten kehittymiseen. Analytiikka ja raportit eivät kuitenkaan aina kerro koko totuutta markkinointipanostusten tehokkuudesta. Ole siis aina kartalla yrityksesi myynnin kehittymisestä. 

Jos et tiedä, kuinka paljon yrityksesi kannattaisi panostaa Google- tai some-mainontaan, ota matalalla kynnyksellä yhteyttä ja me autamme mielellämme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *