Pari sekuntia – siinä ajassa mainoksesi on herätettävä kiinnostus tai potentiaalinen asiakas jatkaa skrollaamista eteenpäin kohti seuraavan mainostajan sisältöjä. Videon käyttö mainoksessa on loistava tapa kiinnittää somettajan huomio, sillä liikkuva kuva havaitaan ihan eri tavalla kuin staattinen banneri. Video on ollut jo pitkään tehokas formaatti mainoksissa, joten kerromme tässä, miten ja miksi sinunkin kannattaa tehdä videomainoksia.

Videosisältöjen kulutus kasvaa koko ajan

Videoita katsotaan tänä päivänä enemmän kuin koskaan. Jo pelkästään Facebookissa niitä katsotaan joka päivä 100 miljoonaa tuntia, joten siitä on tullut merkittävä osa sisältöjen kulutusta erityisesti mobiilissa. Jopa 86 % yrityksistä hyödyntää videosisältöjä, ja 92 % videota hyödyntävistä markkinoijista sanoo niiden olevan tärkeä osa markkinointistrategiaa. Mainostajille videot antavat erinomaisen tavan lisätä ostoja ja yhteydenottoja, kasvattaa bränditietoisuutta, ajaa liikennettä sivuille sekä jakaa tietoa tuotteista ja palveluista. 

Videoiden kasvanut suosio on lisännyt mainosalustoille painetta tarjota enemmän videomuodolle sopivia sijoitteluja. Meta Business Suiten kautta luodut videomainokset näkyvät niin Facebookissa, Instagramissa, Audience Networkissa kuin Messengerissä, joten sijoittelupaikkoja on tarjolla runsaasti. Alustojen sisälle on tullut myös kokonaan uusia sijoitteluja, kuten Suomessakin 2021 avattu Reels-mainonta Instagramissa.

Metan sijoitteluista voi valita itselleen sopivimmat tai käyttää automaattisia sijoitteluja. Automaattiset sijoittelut ovat usein paras vaihtoehto, sillä tällöin Meta näyttää mainoksia annettuun tavoitteeseen nähden tehokkaimmissa paikoissa. Googlen kautta hallittava YouTube-mainonta on jo videosisältöjen klassikko ja tuoreempi tulokas TikTok puolestaan vielä odottelee suomalaisten mainostajien vyöryä. 

6+1 vinkkiä somekanavien videomainosten tekemiseen

Tänä päivänä videoiden teko on tehty helpoksi: minimissään tarvitset vain älypuhelimen ja luovan mielen. Laadukkaampien videoiden tekoon on toki hyvä olla editointiohjelma ja paremmat varusteet. Myös yksinkertaisilla kuvamateriaaleilla on kuitenkin mahdollista luoda kiinnostavia videosisältöjä, kun lisää vain hieman liikettä. Metan tekniset vaatimukset videomainoksille löytyvät täältä. Seuraavaksi esittelen 6+1 hyväksi todettua vinkkiä onnistuneiden videomainosten suunnitteluun ja toteuttamiseen:

1. Suunnittele mobiili edellä

Useimmat videomainokset katsotaan tänä päivänä mobiilissa, mikä kannattaa ottaa huomioon jo mainoksen suunnittelun alkuvaiheessa. Mobiiliympäristö on erityisen nopeatahtinen, sillä ihmiset selaavat uutisvirtaa vauhdilla. Yli 80 % Facebook-käyttäjistä käyttää alustaa mobiilisti, mikä tarjoaa mainostajille valtavan määrän mainospaikkoja jatkuvasti.

Mobiili edellä -ajattelussa korostuu erityisesti koko korkean näytön hyödyntäminen. Käytännössä tämä tarkoittaa pystyvideota esimerkiksi kuvasuhteessa 4:5. Pystyvideosta hyötyvät sekä katsoja että mainostaja: katsojan ei tarvitse kääntää näyttöään nähdäkseen videon koko näytöltä ja mainostaja puolestaan hyötyy pystyvideon täyttämästä suuremmasta tilasta. Tällöin video kiinnittää paremmin katsojan huomion ja saa tämän sitoutumaan videoon todennäköisemmin.

2. Pidä videot lyhyinä

Ihmiset käyttävät mobiilissa keskimäärin vain 1,7 sekuntia aikaa yhteen sisältöön. Pöytäkoneella vastaava luku on sekin vain 2,5 sekuntia. Sisältöjen kulutuksen vauhti on siis hurja. Somen kuluttaja haluaa saada kaiken heti ja nyt, eikä jää kuluttamaan aikaansa epäkiinnostaviin mainoksiin. Nykysomettajilla ei ole aikaa eikä varsinkaan kärsivällisyyttä jäädä katsomaan pitkiä videoita. Usein somen uutisvirtaa myös selaillaan kesken muiden puuhien, jolloin kiinnostus syventyä sisältöihin on vielä matalampi.

Metan suosittelema videomainosten pituus on maksimissaan 15 sekuntia. Se kuulostaa vain väläykseltä, mutta hyvin toteutettuna siinä ajassa ehtii näyttämään paljon. Itseasiassa, keskimääräinen videonkatseluaika Facebookissa on vain 10 sekuntia. Lyhyet videot katsotaan todennäköisemmin kokonaan, jolloin saat helpommin koko viestisi välitettyä. Kaikkiin mainoksiin lyhyt formaatti ei tietenkään sovi, sillä esimerkiksi monimutkaisemmat viestit voivat vaatia nerokkaaltakin mainosten suunnittelijalta enemmän sekunteja. Tiivistetysti: videomainonnassa kannattaa tarjoilla täyttä tavaraa olevia suupaloja, jos se on mainoksen viestin kannalta mahdollista.

3. Mene heti asiaan

Lyhytkään video ei takaa sitä, että se katsottaisiin kokonaan. Katsojan huomio on vangittava heti, joten käytä ensimmäiset sekunnit siihen, että vakuutat videon olevan katsomisen arvoinen.

 

Unohda siis perinteinen draaman kaari, jossa jännittävät hetket jätetään videon loppuun. Sen sijaan tuo merkittävät asiat esiin ensimmäisten kolmen sekunnin aikana, jotta saat katsojan seuraamaan videon loppuun tai ainakin hieman pidemmälle. Muuten hän saattaa ohittaa mainoksesi täysin merkityksettömänä itselleen ja on jo pitkällä uutisvirrassa. Videon täytyy olla kaikkiaan niin hyvä, että se halutaan katsoa kokonaan.

4. Tuo brändi esiin heti videon alussa

Tuo brändisi tai yrityksesi esiin heti videon alussa. Tämä ei tarkoita sitä, että videon alku on pelkkää brändisi tykitystä, vaan se kannattaisi tehdä tyylikkäästi käyttämällä esimerkiksi tunnistettavia värejä, logoa, fiilistä, elementtejä – mitä tahansa mistä katsoja voi tunnistaa sinut sillä hetkellä ja jatkossa. Tarkoituksena on tuoda brändi  esiin kuitenkaan ärsyttämättä sillä katsojaa. Haluat, että sinut muistetaan myös myöhemmin ja mielellään tietysti hyvällä.

Yleensä mitä nopeammin brändisi tulee esiin, sitä parempi. Metan mukaan ensimmäisten kolmen sekunnin aikana esiin tuotu brändi auttoi sen muistamisessa 1,23 kertaa todennäköisemmin kuin ilman brändin esiin tuomista. Neljän sekunnin jälkeen luku oli enää 1,13-kertainen. Myös pitkissä videoissa brändin tai tuotteen suositellaan tulevan esiin ensimmäisten 15 sekunnin aikana. Jos taas brändiä ei pystytä tunnistamaan, se voi vaikuttaa koko kampanjan toimintaan.

Lähde: Meta

5. Suunnittele mainos toimimaan ilman ääntä sekä äänen kanssa

Jopa 85 % videokatseluista mobiilissa tehdään ilman ääntä. Mitä tämä tarkoittaa mainostajan kannalta? Mainoksen täytyy toimiasekä ilman ääntä että äänen kanssa. Suunnittele mainos äänettömäksi hyödyntämällä tekstejä ja grafiikkaa, mutta anna jotain enemmän myös heille, jotka katsovat videon äänien kanssa. Jos videossa on puhetta, kannattaa ehdottomasti hyödyntää tekstityksiä. Tällöin myös äänettömästi selaavat saavat mahdollisuuden nauttia sisällöstä. Tekstityksien on todettu lisäävän videon katseluaikaa keskimäärin jopa 12 %.

6. Tuota arvoa asiakkaalle

Mitä videot olisivat ilman sisältöä? Videoita kulutetaan juuri niiden sisältöjen vuoksi, ja hyvä mainos tuottaa aina arvoa käyttäjälle. Viihdytä, inspiroi, kouluta, vakuuta – vain taivas on rajana videosisältöjä suunnitellessasi! Huomioi myös käyttäjän ostopolku ja suunnittele sisältö siihen sopivaksi. Esittele ja herätä kiinnostusta videossasi kylmälle yleisölle, ja poista ostamisen esteitä lämpimälle yleisölle.

+1 Älä pelkää videoiden tekemistä

Viimeinen ja ehkä tärkein vinkki tulee tässä: älä pelkää lähteä tekemään videomainoksia. Voi kuulostaa siltä, että videomainoksissa pitää ottaa huomioon valtavasti kaikkea ja että niiden tekeminen vaatii paljon. Oleellisinta kuitenkin on, että mainokseen saadaan jotain liikettä kiinnittämään huomio. Yhdistele rohkeasti kuvamateriaaleja ja lisää tekstejä. Lisää jokin liikkuva elementti ensimmäisten sekuntien aikana, niin katsoja näkee, että tässä on tarjolla jotain enemmänkin kuin vain staattinen kuva. Liike siihen, toinen tuohon – pienetkin muutokset tuovat videoon eloa. Erityisesti toimintakehoituksessa kannattaa hyödyntää liikettä, jotta katsojan huomio saadaan kiinnitettyä siihen, mitä hänen halutaan seuraavaksi tekevän.

Varsinkaan story- eli tarinasijoitteluissa pieni kotikutoisuus ei edes haittaa, sillä niissä on totuttu näkemään vähemmän siloteltuja sisältöjä kuin uutisvirrassa. Aidoilta näyttävät sisällöt voivat näin ollen olla jopa tehokas tapa herättää kiinnostus. Lisäksi yksinkertaisen videon saa luotua esimerkiksi Meta Business Suitessa diaesityksenä, jolloin peräkkäin laitetaan 2–10 kuvaa ja ne vaihtuvat 0,5–2 sekunnin välein.

Lopuksi

Vaikka videomainos on tämän hetken kingi, ei silti kannata hylätä muita mainosmuotoja kokonaan. Koska olemme kaikki erilaisia kuluttajia niin ostokäyttäytymisen kuin sisällön suhteen, kaikki asiat eivät toimi kaikille. Hyödynnä siis sekä staattista että liikkuvaa kuvaa mainoksissa, sillä kaikille video ei ole mieleisin formaatti. Metan algoritmi osaa pitkälti ohjata videot nähtäväksi heille, jotka ovat aiemmin osoittaneet katsovansa mielellään videosisältöjä.

Kaikkiaan videomainoksissa pätee sama kuin muussakin markkinoinnissa: anna katsojalle syy katsoa video. Älä tuuttaa videolla pelkkää tuotetta, vaan anna mielummin vinkkejä siitä, kuinka tuotetta tai palvelua käytetään ja miten se voisi olla katsojalle hyödyksi. Keskity yhteen pääviestiin, niin videon sanoma pysyy kirkkaana ja katsojalle välittyy selvemmin se, mitä hänen pitäisi seuraavaksi tehdä. Lisäksi kokeile, kokeile ja kokeile. A/B-testeillä voi testailla erilaisia variaatioita videosta. Kokeile eri värejä, tekstejä ja pituuksia, niin löydät teille toimivimmat ratkaisut. Se mikä toimii toiselle, ei välttämättä toimi teille.

Oletko jo samaa mieltä, että sinunkin kannattaisi tehdä videomainoksia? Anna mielikuvituksen lentää ja tee teidän näköisiänne mainoksia teille sopiviin kanaviin!